Je gaat starten als zzp’er. Gefeliciteerd! En succes, want er moet waarschijnlijk eerst nog veel geregeld worden voor je daadwerkelijk van start kunt. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is er zo eentje. Om je een handje te helpen heb ik in dit blog de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet en maakt dat de keuze voor een AOV een stukje makkelijker.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je van inkomen tijdens ziekte, periode van kortdurende of blijvende arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld na een ongeval of tijdens je zwangerschapsverlof. Als je in loondienst bent wordt dit allemaal geregeld via je werkgever, maar als ondernemer of zelfstandige draag je hier zelf de verantwoordelijkheid voor.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is niet verplicht. Toch is het wel verstandig om een AOV af te sluiten. Nu ben je kerngezond, maar kun jij in de toekomst kijken?
Waarom heb je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?
In mijn werk kom ik regelmatig andere ondernemers tegen en tot mijn verbazing hebben zij niet allemaal een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Deze groep is zelfs best groot. Hun redenen zijn divers; te duur, niet nodig of voldoende spaargeld.
Een kortdurende ziekteperiode kun je in de meeste gevallen inderdaad zelf wel financieel opvangen. Maar wat als je langdurig ziek wordt of blijvend arbeidsongeschikt. De financiële gevolgen hiervan zijn dan vaak niet te overzien. En wat nog veel erger is; je had dit kunnen voorkomen.
Waar je op moet letten bij het kiezen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Kortgezegd zijn er drie belangrijke factoren bij het kiezen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering:
- hoogte van de dekking
- eigenrisicoperiode
- status van je gezondheid
Welke dekking kies je?
De hoogte van de dekking is afhankelijk van het bedrag dat jij nodig hebt voor levensonderhoud. Jij bepaalt zelf wat je wel of niet verzekert. Misschien heb je voldoende spaargeld, heeft je partner voldoende inkomen of vergaar je passief inkomen, dat je wilt inzetten bij arbeidsongeschiktheid. Het te verzekeren bedrag bepaal jij dus helemaal zelf.
Wachttijd
De eigenrisicoperiode, ook wel wachttijd genoemd, is de periode van inkomstenverlies die jijzelf opvangt. Hoe hoger de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie van jouw AOV.
Leeftijd en gezondheid
Als je gezondheidsklachten hebt of al wat ouder bent kan dit invloed hebben op de hoogte van de premie. In sommige gevallen kan een verzekeraar je weigeren en kun je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit is per verzekeraar verschillend. Wijs besluit dus om de verzekering af te sluiten nu je in goede gezondheid verkeert.
Gezondheidsverklaring bij AOV
Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat afsluiten moet je een gezondheidsverklaring invullen. Dit is een vragenlijst die gaat over jouw medische verleden en huidige gezondheidstoestand.
Deze verklaring wordt beoordeeld door een medisch adviseur. De medisch adviseur schat in hoe groot de kans is dat je arbeidsongeschikt wordt en adviseert de verzekeraar hierover. Leeftijd, gezondheid en je beroep spelen hierin een belangrijke rol.
Als alles in orde is wordt jouw aanvraag geaccepteerd door de verzekeraar en ben jij verzekert van inkomen wanneer je arbeidsongeschikt bent.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering van A.S.R.
Zelf heb ik mijn AOV afgesloten bij A.S.R. Na het nodige online speurwerk en adviesgesprekken vond ik hen gewoon de beste. De informatie op hun website was overzichtelijk en de kleine lettertjes goed leesbaar. Geen addertjes onder het gras dus.
Voor een vrijblijvend adviesgesprek werd ik in contact gebracht met een onafhankelijk adviseur van Victoraad. Samen met Robbert bepaalde ik de hoogte van het te verzekeren bedrag, de wachttijd en het wel/niet indexeren (toekomstbestendig maken) van mijn inkomen. Door goede uitleg en inzicht op mijn financiële situatie ben ik nu goed verzekerd mocht ik arbeidsongeschikt raken.
En nee, niet heel duur. Sowieso een slechte reden om je niet te verzekeren, vind ik, want als ondernemer of zelfstandige heb je als het goed is ook de nodige inkomsten, waarmee je je AOV prima zou moeten kunnen betalen.
Wil jij ook graag weten of de arbeidsongeschiktheidsverzekering van A.S.R. iets voor jou is? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met Robbert van der Wal, adviseur Victoraad en vermeld mijn naam “Anneke de Kort” bij je aanmelding. Dan komt het wel goed.