Blog

VA. Als het beestje maar een naam heeft.

Mijn opdrachtgevers zochten (toen ik ze leerde kennen) allemaal een VA, een zogenaamde virtueel assistent. In de praktijk blijkt die titel alleen niet helemaal dekkend. Geloof mij, ze zijn creatief in het vinden van nieuwe titels die passen bij mijn werk. Grappig en motiverend, maar ook bevestigend dat wat ik voor hen doe, maatwerk is.

Wat doet een virtueel assistent eigenlijk?

Voor degene die geen idee hebben wat een virtueel assistent doet; een VA werkt voor andere ondernemers en adviseert en ondersteunt hen in en bij diverse werkzaamheden. De werkzaamheden vinden voornamelijk online plaats. Ik en mijn opdrachtgevers zien elkaar dus nauwelijks in ‘real life’. Wel (beeld)bellen, mailen en appen we wat af. Zo nu en dan spreken we af op locatie om onder het genot van een lekkere kop koffie samen te werken, te sparren en een planning te maken voor de komende periode.

Zoals je mag verwachten van de omschrijving ‘diverse werkzaamheden’, zijn mijn werkzaamheden nogal uiteenlopend en afgestemd op de behoefte van mijn opdrachtgever. Zo schrijf ik content voor websites en social media. Redigeer ik teksten, transcribeer (het omzetten van geluidsfragmenten in tekst) en maak ik presentaties. Ik plan, ondersteun en ik regel, ik assisteer op persoonlijk vlak (bestellen van attenties, maken van kostenvergelijkingen) en verricht het nodige zoek- en speurwerk. En dan ben ik nu vast nog wat vergeten.

Sorry, maar hoe noemde je mij nou?

Niet zo gek dus dat ik onlangs in een mailwisseling tussen mijn opdrachtgever en haar opdrachtgever mezelf teruglas als ‘Anneke, de chef agenda’. Ik moest lachen, want deze had ik nog niet eerder gehoord. Wel kende ik al; razende roeland, koningin van de voorzetjes, structuur tijger (yep, ze zei het echt!), executive assistant, personal assistant/PA, officemanager en chief office. Geen idee wat een chief office doet, maar blijkbaar dus hetzelfde als een virtueel assistent.

En weet je, het maakt mij niet uit. Als het beestje maar een naam heeft. En zolang er gelijkwaardig en respectvol met dat beestje wordt omgegaan, hoor je mij niet klagen en vind ik dat ik de allerleukste opdrachtgevers en het allermooiste beroep van de wereld heb.

Geef een reactie